Protein

Protein

Protein er livsnødvendigt for os og er kroppens byggesten. Vores krop kan selv danne noget protein men har brug for resten fra kosten eller tilskud.

I løbet af dagen bliver muskelfibrene konstant nedbrudt (katabolisme) og genopbygget (anabolisme). I forbindelse med fysisk aktivitet eller træning øges katabolismen og det er derfor vigtigt at have fokus på sit proteinindtag. Kroppen skal have tilstrækkeligt med protein for at forbedre ydeevnen og sætte gang i proteinsyntesen – den proces, der foregår, når muskler regenereres og genopbygges. I forbindelse med ønske om vægttab er et tilstrækkeligt proteinindtag også vigtigt, da det sikrer, at du taber fedtmasse og ikke muskelmasse. Protein giver desuden en god mæthedsfornemmelse.

Protein findes i kosten i både animalske og vegetabilske fødevarer i forskelligt omfang. Gode kilder til protein er bl.a. kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter, æg, ærter, linser, bønner og nødder. Mennesker der dyrker sport og fitness, de der har et ønske om vægttab, vegetarer/ veganere og ældre, der har svært ved at indtage nok mad, er gode eksempler på de, der med fordel kan supplere deres kost med et tilskud af protein. Dette supplement kan være f.eks. en shake baseret på et proteinpulver i enten vegetabilsk/vegansk eller animalsk form.

Animalsk baseret proteintilskud kan f.eks. være baseret på valle, mælk og kasein. Valleprotein – der er proteindelen af den væske der udskiller sig fra mælk under osteproduktion – er langt den mest populære form. Valle er velsmagende, har en behagelig konsistens, optages nemt af kroppen og indeholder alle essentielle aminosyrer. Plantebaserede proteintilskud er ideelle alternativer til proteintilskud i animalsk form. De stammer fra en række kilder, herunder ærter, hamp, spirer og korn og frø som brun ris, quinoa, hirse, spirulina, chia og meget mere.

Planteproteiner er typisk egnede til de der har vegetariske/ veganske kostvaner og tolereres også godt af laktosefølsomme individer. Planteproteiner kan have en mere karakteristisk smag og grynet konsistens end valleprotein og det er nødvendigt at blande flere plantebaserede protein-kilder for at opnå et tilskud af alle essentielle aminosyrer. Planteproteiner indeholder til gengæld fibre og er mere basisk end end animalsk baseret proteintilskud.

Hvis du beslutter dig for at indtage et proteintilskud skal du være opmærksom på, at mange producenter oftest tilsætter kunstige søde-og smagsstoffer, farvestoffer samt diverse fyldemidler til deres produkter. Husk derfor altid at kigge på næringsdeklarationen.

Novo Vita tilbyder både animalske og veganske proteintilskud som alle er fri for syntetiske tilsætningsstoffer og sukker!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.