Kend dit immunsystem

Kend dit immunsystem

Menneskets immunsystem er komplekst og er påvirket af en ideel balance mellem mange faktorer. En afbalanceret diæt, der indeholder en lang række vitaminer og mineraler, kombineret med en sund livsstil, som tilstrækkelig søvn og motion og et lavt stress-niveau, forbereder kroppen til at bekæmpe infektioner og sygdomme.

Hvad er et immunsystem?

Hver dag udsættes vi konstant for potentielt skadelige mikro-organismer (også kaldet mikrober) af alle slags. Vores immunsystem beskytter os mod disse skadelige mikrober og mod visse sygdomme. Immunsystemet genkender udefrakommende, sygdomsfremkaldende angribere – også kaldet patogener – som bakterier, vira og parasitter og regerer på dem med det samme. Mennesket har to typer immunitet: den medfødte og den adaptive.

Medfødt immunitet

Er vores første forsvar. En beskyttende barriere mod patogener, der forsøger at komme ind i vores kroppe. Disse barrierer inkluderer:

 • Hud, der holder de fleste patogener ude
 • Slim, der fanger patogener
 • Mavesyre, der ødelægger patogener
 • Enzymer i vores sved og tårer, der hjælper med at skabe antibakterielle forbindelser
 • Immunsystemceller, der angriber alle fremmede celler, der kommer ind i kroppen

Adaptiv immunitet

Er et system, der lærer at genkende et patogen. Det reguleres af celler og organer i vores krop som milt, brissel, knoglemarv og lymfeknuder. Når et fremmed stof kommer ind i kroppen, skaber disse celler og organer antistoffer, der forhøjer mængden af immunceller, som er specifikke for netop dette skadelige stof. Immuncellerne angriber og ødelægger efterfølgende det fremmede stof. Det adaptive immunsystem tilpasser sig derefter ved at huske det fremmede stof, så hvis det kommer ind igen, er disse antistoffer og celler endnu mere effektive og hurtige til at ødelægge det.

Hvilke faktorer kan undertrykke vores immunsystem?

Forskning viser at der er flere faktorer, der har en negativ indvirkning på vores stofskifte.

 • Alderdom: Når vi bliver ældre, kan vores indre organer blive mindre effektive; immunrelaterede organer som bristel eller knoglemarv producerer færre immunceller, der er nødvendige for at bekæmpe infektioner.
 • Skadelige giftstoffer (røg og andre partikler, der bidrager til luftforurening, overdreven alkohol): Disse stoffer kan forringe eller undertrykke immuncellernes normale aktivitet.
 • Overvægt: Fedme er forbundet med kronisk inflammation i lav grad. Fedtvæv producerer adipocytokiner, der kan fremme inflammationer (1,2).
 • Dårlig diæt: Underernæring eller en diæt, der mangler et eller flere næringsstoffer, kan forringe produktionen og aktiviteten af ​​immunceller og antistoffer.
 • Kroniske sygdomme: Autoimmune og immundefektforstyrrelser angriber immunceller.
 • Visse former for medicin kan undertrykke immunsystemet.
 • Kronisk stress: Stress frigiver hormoner som kortisol, der undertrykker inflammation (inflammation er oprindeligt nødvendigt for at aktivere immunceller) og virkningen af ​​hvide blodlegemer.
 • Mangel på søvn og hvile: Søvn er en genoprettelsestid for kroppen, hvorunder der frigives cytokiner, der bekæmper infektion; for lidt søvn sænker mængden af ​​disse cytokiner og andre immunceller.

Af Line Pilegaard, Produktudvikler og Ernærings og Kostterapeut

Kilder

 1. Childs CE, Calder PC, Miles EA. Diet and Immune Function. Nutrients. 2019 Aug 16;11(8).
 2. Green WD, Beck MA. Obesity impairs the adaptive immune response to influenza virus. Annals of the American Thoracic Society. 2017 Nov;14(Supplement 5):S406-9.
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.