Immunsystemet & Kosten

Immunsystemet & Kosten

At få nok næringsstoffer, som en del af en varieret kost, er nødvendigt for alle cellers sundhed og funktion – herunder immunceller. Hvert trin i kroppens immunrespons er afhængig af tilstedeværelsen af ​​mange essentielle næringsstoffer.

Eksempler på næringsstoffer, der er vigtige for immuncellernes funktion, er C og D vitamin, zink, selen, jern og protein (1,2). En kost der er ensformig og primært består af forarbejdede fødevarer, kan mangle næringsstoffer og derfor have en negativ indvirkning på immunsystemet.

Det menes også, at en vestlig diæt, med et højt indtag af raffineret sukker og rødt kød, samt et lavt indtag af frugt og grønt, kan fremme forstyrrelser i de gavnlige tarmmikroorganismer, hvilket kan resultere i kronisk tarmbetændelse og tilhørende undertrykt immunitet. Der lever billioner af gavnlige mikroorganismer, der samlet udgør vores mikrobiom, på og i vores kroppe – hovedparten i tarmene.

Nyere forskning viser, at mikrobiomet spiller en nøglerolle for immunsystemet. Tarmen er et vigtigt sted for immunaktivitet og produktion af antimikrobielle proteiner og kosten spiller en meget stor rolle for hvilke slags mikrober, der lever i vores tarme.

Immunsystemet og kosttilskud

Mangel på essentielle næringsstoffer kan ændre kroppens immunrespons. Forsøg har vist, at mangel på f.eks. zink, selen, jern, kobber, folinsyre og vitamin A, B6, C, D og E kan ændre immunresponsen (1). Disse næringsstoffer virker som antistoffer der beskytter kroppens celler, understøtte væksten og aktiviteten af immunceller og hjælper det til at producere antistoffer. Epidemiologiske undersøgelser viser også, at de, der er dårligt ernærede, har større risiko for bakterielle, virale og andre infektioner.

Det kan være en stor udfordring at spise sund, varieret og nærende kost, i en travl hverdag, fyldt med mange fristelser. I disse tilfælde kan et vitamin- og mineraltilskud hjælpe med at udfylde ernæringsmæssige huller og undersøgelser har vist, at vitamintilskud kan forbedre immunresponsen (1-3).  Gode tilskud til at understøtte immunsystemet er bl.a. d-vitamin, selen, zink eller et kombinationsprodukt med vitaminer og mineraler. Andre vegetabilske og animalske ekstrakter bruges til styrke immunforsvaret. Men hvad siger forskningen?

Echinacea

Echinacea er kendt for sin gavnlige virkning på immunsystemet. Talrige undersøgelser har vist, at denne plante kan hjælpe immunsystem med at bekæmpe infektioner og vira. Faktisk viste en gennemgang af 14 undersøgelser, at indtagelse af echinacea kan nedsætte risikoen for forkølelse med mere end 50% og forkorte varigheden af ​​forkølelse med en og en halv dag (6,7). Det er en af ​​grundene til, at echinacea ofte bruges til at forebygge eller behandle forkølelse.

Propolis

Propolis består bl.a. af den harpiks, der er en del af træets ”immunsystem” og som træer bruger til at forsvare sig mod sygdomme. Honningbier indsamler harpiksen og blander den med deres egne sekreter og bivoks for at danne propolis, som beskytter bikuben mod forurening og bakterier. Forskning viser, at propolis kan ”booste” immunsystemet: det øger antallet af immunceller, immuncelleaktiviteterne, antistofproduktionen, aktiverer ”dræbercellerne og øger deres aktivitet.

Colostrum

Colostrum, også kaldet råmælk, fremmer vækst og sundhed hos spædbørn og nyfødte pattedyr.

Det er meget nærende og indeholder høje niveauer af antistoffer, som er proteiner, der bekæmper infektioner og bakterier. Forskning viser, at indtagelse af bovint (fra køer) colostrum kan fremme immunitet, hjælpe med at bekæmpe infektioner og forbedre tarmens sundhed. Colostrum er sammensat af en kraftfuld kombination af bioaktive stoffer, der understøtter immunsystemet, herunder antistoffer, lactoferrin og oligosaccharider.

Af: Lisbeth Kaufmann, Produktudvikler og Klinisk Diætist

Kilder:

  1. Guillin OM, Vindry C, Ohlmann T, Chavatte L. Selenium, selenoproteins and viral infection. Nutrients. 2019 Sep;11(9):2101.
  2. Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients. 2017 Dec;9(12):1286.
  3. Chandra RK. Nutrition and the immune system: an introduction. The American journal of clinical nutrition. 1997 Aug 1;66(2):460S-3S.
  4. Hemilä H, Louhiala P. Vitamin C for preventing and treating pneumonia. Cochrane database of systematic reviews. 2013(8).
  5. Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, Dubnov-Raz G, Esposito S, Ganmaa D, Ginde AA, Goodall EC. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017 Feb 15;356:i6583.
  6. National Center for Complementary and Integrative Health. Echinacea. https://www.nccih.nih.gov/health/echinacea. Accessed 4/2/20.
  7. Karsch‐Völk M, Barrett B, Kiefer D, Bauer R, Ardjomand‐Woelkart K, Linde K. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2014(2)
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.