Børn og bakterier

Børn og bakterier

Vi har alle bakterier, svampe og vira i vores tarmsystem. Disse mikroorganismer bliver også kaldt vores tarmflora. Hvordan tarmfloraen dannes, hvad den betyder for vores sundhed og hvorfor det er så afgørende, at være opmærksom på sit barns tarmflora kan du læse mere om her.

En mangfoldig tarmflora i balance

Når tarmfloraen er i balance, producerer den forskellige molekyler, som har en beskyttende virkning på udvikling af sygdomme. På den anden side kan tarmfloraen være i ubalance på grund af en nedsat variation af bakteriearter og en ubalance i sammensætningen af arterne. En tarmflora, der længe har været i ubalance, f.eks. på grund af en forkert sammensat kost, kan producere ”uheldige molekyler” som kan være med til at udvikle sygdomme som svær overvægt, type 2-diabetes, astma, tyktarmskræft, irritabel tyktarm, neurologiske sygdomme som Alzheimer, Parkinson og sklerose og psykiske sygdomme som depression, skizofreni, autisme og ADHD.

Dannelse af tarmflora

Nyeste forskning viser at vi allerede før fødslen bliver påvirkede af moderens gavnlige bakterier via moderkagen. Under fødslen kommer vi i direkte kontakt med de bakterier, der lever i vores mors underliv. Disse bakterier vil straks etablere sig i vores tarm og begynde at danne hovedgrundlaget for en tarmflora. Amningen er også afgørende for udviklingen af vores tarmflora, da modermælken indeholder såkaldte oligosakkarider, som er perfekt føde for de gavnlige tarmbakterier.  

Ved treårsalderen er tarmfloraen stabil og rummer mange forskellige slags bakterier og mikrober. Antallet af bakteriearter stiger i løbet af ungdommen og indtil efter puberteten, hvor floraen i tarmen er ligeså mangfoldig som i en tropisk regnskov. Denne mangfoldighed forventer forskere at kunne holde resten af livet. En mangfoldighed af sunde bakteriearter er nemlig med til at opbygge et stærkt immunforsvar, der kan dæmme op for udvikling af skadelige bakterier og dermed sygdom.

Derfor er tarmen så vigtig for immunforsvaret

Tarmfloraens balance påvirker immunsystemets balance. Hvis der ikke er nok gavnlige bakterier i tarmene, overtager de ”dårlige bakterier (patogenerne) pladsen. For mange af de ”dårlige” bakterier kan være skyld i en inflammatorisk tilstand i immunsystemet, der kan øge risikoen for fedme, diabetes type 1 og 2 samt depression.

Vores tyndtarm tager jævnligt prøver af tarmfloraen, som den præsenterer for immunforsvaret. Immunforsvaret afgør derefter, om det skal slå bakterierne ned eller lade dem være i fred.

Nyere forskning antager, at mange allergiske reaktioner kan stamme fra en fejlkommunikation i denne del af immunforsvaret. Grunden kan være, at immunforsvaret ikke har mødt en stor mangfoldighed af gode bakterier i det moderne, vestlige menneskes tarmflora og derfor laver en overreaktion når det møder nye fremmedlegemer. Overreaktionen kan så udvikle sig til allergi, astma, eksem, diabetes m.v.

Tarmflora og kosten

Det børn spiser, kan påvirke tarmfloraen til at producere gavnlige frem for skadelige molekyler og dermed også nedsætte risikoen for kroniske sygdomme. Det gælder f.eks. fibre fra grove grøntsager og fuldkorn, som omdannes til kortkædede fedtsyrer, f.eks. smørsyre. Smørsyren kan mindske inflammation og holde tarmslimhinden og kroppens immunforsvar sundt. Omvendt ser det ud til, at især fed og forarbejdet mad fra dyr øger antallet af bakterier, som fremkalder kroniske inflammationer. Det er derfor afgørende at børn får en sund kost med masserer af grove grøntsager.

Bakterier og hygiejne

Men det er ikke kun igennem kosten, at børn har kontakt med bakterier. Når børn bider negle, piller bussemænd, pifter, spiser mad med fingrene, sutter på tommelfinger eller andet, der lader bakterier komme ind i munden, får de bakterier ned i tarmen. Desværre har man i de sidste 50 år haft den opfattelse, at alle bakterier over én kam er usunde. Vi gør hyppigt rent – i skrappere rengøringsmidler, der med garanti slår alle gode bakterier ihjel. Samtidig retter vi børnene når de putter fingre i munden og vasker dem så snart de bliver en smule beskidte.

Konklusion

Mangfoldigheden og sammensætningen af bakteriearter i vores tarmflora grundlægges i den tidlige barndom og er afgørende for vores fysiske og mentale sundhed samt for immunforsvaret.

Det er derfor essentielt at sikre, at børn bliver udsat for masser af gode bakterier i naturen og får en grov, grøn og varieret kost.

  • Er dit barn født ved kejsersnit?
  • Fungerede amningen ikke?
  • Bliver dit barn ikke jævnligt udsat for bakterier fra dyr og skov?
  • Spiser dit barn ikke så mange grove grøntsager som du kunne ønske?
  • Vasker dit barn og spritter hænder mange gange dagligt på grund af COVID-19?

Kan du svare ja på et eller flere af de ovenstående spørgsmål, kan du overveje at supplere med probiotiske kosttilskud, der kan understøtte en får en mangfoldig sammensætning af gavnlige bakterier i dit barns tarmflora.

VitaBiotic Kids PREMIUM™: 169 DKK for 30 velsmagende sticks. 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.